Spätzle

För två år sedan var vi och hälsade på två kompisar i Stuttgart. De bjöd oss då på traktens specialitet: Spätzle.

Grovt förenklat kan man säga att det är pasta med ost. Sedan dess har vi gjort det två gånger själva hemma, första receptet slarvade vi bort men andra gången använde vi detta recept.

Man kan äta pastan för sig själv eller tillsammans med någon köttbit.

Ingredienser:

2 gula lökar

50 g smör

500 g vetemjöl

3-4 ägg

2 tsk salt

3,75 dl vatten

200 g emmentaler eller gruyere ost

ströbröd

Hacka lökarna. Bryn löken sakta i stekpanna med smöret. Du ska bryna den på låg värme så den blir brun och karamelliserad. Lägg undan löken när den är klar.

Koka upp vatten och salt i en rymlig kastrull. Under tiden kan du förbereda pastadegen. Vispa ägg för hand i en stor plastbunke och blanda i salt, kallt vatten, mjöl.

Värm ugnen på 225 grader.

Använd en träslev eller kör i en matberedare med degkrok. Degen vispas med sleven tills den är elastisk och höjer blåsor.

När vattnet kokar kan degen pressas genom en potatispress i små portioner ner i kastrullen. Kapa degen närmast potatispressen med en kniv. Vattnet ska nu bara sjuda och inte koka. Om du inte har en potatispress kan du även använda ett durkslag och pressa degen genom hålen i durkslaget, eller stryka ut degen på en blöt skärbräda och med en lång kökskniv skrapa smala remsor av pastadegen direkt ner i vattnet. Doppa kniven emellanåt i vatten.

När dina spätzle flyter upp till ytan är de klara. Ta upp dem med en hålslev och doppa dem kort i varmt vatten. Låt rinna av väl innan du lägger över dem i en skål.

Smörj en ugnsform.

Lägg i löken och blanda med ströbröd lite i taget tills du känner att det blir en torr blandning.

Varvar med spätzle och riven ost. Nedersta lagret ska vara spätzle och översta lagret ost.

Grädda i ugnen ca 15 minuter.

Lämna en kommentar